My Jewish Learning

Deze post is de eerste in een series over Joodse websites. Het is de bedoeling om (Amerikaanse en Engelse) Joodse websites te recenseren en daarmee toegankelijker te maken voor een Nederlands publiek.

De eerste website die ik graag wil bespreken is My Jewish Learning. Zowel voor leek als "professionele" Jood (en Joods-geinteresseerde) is deze site een onmisbare bron van kennis. MJL bestaat al een hele tijd en de interface is dan ook door de jaren heen veranderd maar het concept is het zelfde. In wezen is het een portal die toegang geeft tot verschillende Joodse thema's. Thema's variëren van typisch Joodse recepten ("hoe maak je matzeballen soep?") tot theologische bespiegelingen op de Joodse visies op het hiernamaals.

Eén van de krachten van MJL is ook iets dat het initiatief uniek maakt. Het is zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels: interdenominational. Niet gebonden aan een bepaalde stroming, herbergt de website artikelen en lemma's van Orthodoxe, Conservative, Reconstructionist, Reform en Seculiere auteurs. Voor ieder wat wils dus en MJL slaagt er goed in om deze informatie op een resepectvolle en eerlijke manier over te brengen. Wat dat betreft acht ik MJL als één van de meest neutrale en objectieve Joodse websites die ik ken en dat is een groot compliment.
Een ander sterk punt van MJL is dat complexe concepten eenvoudig en toegankelijk worden weergegeven. Ideeën van beroemde Joodse denkers, schrijvers en rabbijnen worden met behulp van citaten samengevat in korte en leesbare artikeltjes. Ook wordt er een 'getrapt' systeem gebruikt: wil je iets leren over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld, kasjroet) dan kan je eerst de beginnersartikelen lezen en vervolgens doorklikken naar wat geavanceerdere lectuur.
Tevens is MJL een interactieve website: er staan fimpjes en clips op, o.a. van hoe je de Sjabbatkaarsen moet aansteken. Dit maakt de website bruikbaar voor jong en oud, beginneling en doorgewinterde 'lerner'.
Een derde pluspunt is dat MJL heel goed religieus en seculier Jodendom bij elkaar brengt. Er zijn veel artikelen te vinden over Zionisme, Joodse cultuur, Israëlische cultuur en Joods humanisme. Niet-religieuze Joden hoeven dus bij MJL niet in de kou te staan.

Twee kleine minpuntjes van MJL zijn de volgende: er zijn weinig tot geen hebreeuwse bronnen van primaire teksten (Bijbel, Talmoed, etc) en alles wordt in vertaling aangeleverd. Voor de geavanceerde student is dit een gemis. Ook vind ik de website esthetisch niet bijzonder; de blauw-witte interface is erg uitgekauwd en het design is niet spannend of bijzonder mooi.

Toch mogen deze kritische kanttekeningen de pret niet drukken. Voor Nederlandse lezers kan het Engels misschien af en toe een uitdaging zijn maar ik zou aanraden dat dit de Nederlandse lezer niet moet weerhouden om de website te bezoeken. MJL is een schatkist aan informatie. Of je nou een niet-Joodse scholier bent die gegevens moet verzamelen voor een spreukbeurt, of je nou een geinteresseerde Jood of Christen bent of zelfs wanneer je een rabbijn bent die even snel en overzichtelijk de bronnen en achtergronden van een bepaald thema wil weten (Ik zal verklappen dat ik de site als rabbinaal student zelf ook gebruik!) MJL heeft voor elk wat wils.

Ga dus gerust op onderzoek uit en laat jezelf heerlijk urenlang verdwalen op My Jewish Learning. Deze leuke, informatieve website maakt zijn belofte waar: je zal er altijd namelijk iets van leren.

Comments

Popular posts from this blog

Vrouwen en het Joodse gebed

Love is Stronger than Death

Heroes and Villains